Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil ondanks bezwaren van het kabinet toch een extern onderzoek naar het kabinetsbeleid rond de aanpak van de coronacrisis.

De dinsdag aangenomen Kamermotie van PvdA-leider Lodewijk Asscher en SP-leider Lilian Marijnissen roept het kabinet op om zich voor 1 september door onafhankelijke experts te laten adviseren over welke lessen uit het tot nog toe gevoerde beleid getrokken kunnen worden.

De oppositie vraagt het kabinet al langer om te reflecteren op wat er goed en fout is gegaan. Volgens Asscher is het essentieel om ook andere experts mee te laten kijken om juist fouten te voorkomen, vooral met het oog om een eventuele tweede golf van coronabesmettingen.

Het kabinet ziet echter niets in een extern onderzoek. Premier Mark Rutte zei eerder dat er "ongetwijfeld fouten zijn gemaakt" rond de verdeling van medische beschermingsmiddelen onder zorgpersoneel in verzorgingshuizen en de thuiszorg. Een evaluatie vindt hij niet nodig.

Dat vindt ook minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die er niets in ziet om "de brandweer te vragen te evalueren tijdens het blussen van de brand".

Hoe het onderzoek eruit komt te zien en welke onafhankelijke experts het kabinetsbeleid en adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zullen evalueren, is nog niet bekend.

Het is de verwachting dat onder meer de tekorten aan beschermingsmiddelen, de hoge sterftecijfers in de verpleeghuizen en het testbeleid onder de loep genomen worden.

Coronacijfers: 77 procent van mensen met klachten blijft niet thuis
110
Coronacijfers: 77 procent van mensen met klachten blijft niet thuis

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.