Geert Dales is zondag per direct vertrokken als voorzitter van 50PLUS, meldt de ouderenpartij op haar website. Vorige maand liet hij nog weten aan te blijven tot 1 augustus, de dag dat er een nieuw bestuur wordt gekozen.

Dales maakte 26 april bekend dat het bestuur zou opstappen, nadat in de weken daarvoor een groot conflict was ontstaan binnen de partij.

In een verklaring op de website van 50PLUS schrijft Dales dat hij "met een gerust hart gehoor kan geven aan de oproep van allerlei, al dan niet 'prominente' partijleden, om te vertrekken", nadat het bestuur de afgelopen weken voorbereidingen heeft getroffen voor de algemene ledenvergadering op 1 augustus.

Ondanks de "vervelende afloop" zegt Dales met voldoening terug te kijken op twee jaar 50PLUS-voorzitterschap. Gedurende die periode was er volgens hem "rust in de tent" en raakte het imago van de partij "sterk verbeterd".

Het hoofdbestuur, dat nu alleen nog bestaat uit Bert Kannegieter en Robert Gielisse, laat weten dat het "vastbesloten is om door te gaan op de ingeslagen weg" en zijn verantwoordelijkheden zal overdragen aan een nieuw, nog te verkiezen zevenkoppig bestuur.

Dales beschuldigd van 'autocratische en weinig democratische' bestuursstijl

De 50PLUS-parlementariërs beklaagden zich over de "autocratische en weinig democratische" bestuursstijl van Dales. Ook verweten ze hem grof taalgebruik, zou hij beledigend zijn naar leden en denigrerend richting de volksvertegenwoordigers.

Door het conflict met voorzitter Dales stapten de afgelopen tijd zeven van de negen hoofdbestuursleden op. Ook zegden tien van de twaalf provinciale voorzitters en een groot aantal Statenleden het vertrouwen in hem op.

Begin deze maand maakte ook partijleider en fractievoorzitter Henk Krol bekend dat hij opstapt, om een nieuwe beweging te beginnen: de Partij voor de Toekomst. Corrie van Brenk volgde Krol op als fractievoorzitter van 50PLUS en de partij schoof Martin van Rooijen naar voren als mogelijke nieuwe lijsttrekker.