Partijvoorzitter Geert Dales van 50PLUS wil aangifte wegens smaad en laster doen tegen Corrie van Brenk, de huidige fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Dat maakte Dales woensdagavond bekend aan de redactie van het programma Op1, tijdens de uitzending waarin Van Brenk te gast was.

Van Brenk beschuldigt Dales van het "plunderen van de partijkas", omdat het partijbestuur duizenden euro's aan advocatenkosten met geld van de partij zou betalen. Dales eist nu excuses voor deze uitspraak.

De partijvoorzitter geeft Van Brenk tot donderdag 12.00 uur de tijd om op haar uitspraak terug te komen, maar Van Brenk zegt dit niet te willen doen.

Eind april maakte Dales bekend dat hij en de andere bestuursleden opstappen, nadat er binnen de partij een groot conflict was ontstaan.

Conflict leidde ook al tot vertrek partijleider Krol

Parlementariërs van de ouderenpartij beklaagden zich over de "autocratische en weinig democratische" manier van besturen die Dales hanteerde. Ook zou hij grof taalgebruik toepassen en zich beledigend en denigrerend gedragen richting zijn partij.

Door het conflict met voorzitter Dales stapten de afgelopen tijd zeven van de negen hoofdbestuursleden op. Tien van de twaalf provinciale voorzitters en een groot aantal Statenleden zegden het vertrouwen in hem op.

Maandag liet partijleider en fractievoorzitter Henk Krol weten dat hij ook opstapt, om een nieuwe beweging te beginnen: de Partij voor de Toekomst. Kort na die bekendmaking werd Van Brenk aangekondigd als nieuwe fractievoorzitter.