De coronamaatregelen die aanvankelijk tot en met 6 april zouden gelden, worden verlengd. Het kabinet zal dat dinsdag na het crisisoverleg bekendmaken, laten bronnen maandag aan NU.nl weten.

Dit zou betekenen dat mensen ook na 6 april nog steeds zoveel mogelijk thuis zouden moeten werken, scholen en kinderopvangcentra gesloten blijven en horecagelegenheden nog niet open mogen. Ook de richtlijn om 1,5 meter afstand te houden en het verbod op samenscholing van drie of meer personen blijven na volgende week maandag van kracht.

Het is nog niet bekend tot wanneer de maatregelen worden verlengd. Er worden geen grote aanpassingen verwacht.

Het verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni waar een vergunning voor nodig is, blijft in ieder geval staan. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat ook de maatregelen die tot en met 6 april zouden gelden, worden verlengd.

Dinsdag staat het crisisberaad met premier Mark Rutte en de betrokken ministers op de agenda. Daarna volgt een persconferentie voor een toelichting op de maatregelen. Deze zal weer live te volgen zijn bij NU.nl.

Waarom 'patient zero' vinden lastig is, maar tegelijk waardevol
234
Waarom 'patient zero' vinden lastig is, maar tegelijk waardevol

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.