De Europese Commissie wil het inkomende vliegverkeer van alle landen buiten de Europese Unie tijdelijk aan banden leggen in verband met het coronavirus, voor ten minste dertig dagen. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft de maatregel maandag voorgelegd aan de regeringsleiders van de EU-lidstaten.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"Hoe minder er wordt gereisd, hoe beter we het verspreiden van het virus kunnen tegengaan", aldus Von der Leyen. De maatregel geldt niet voor Britten. Het Verenigd Koninkrijk is inmiddels wel uit de EU vertrokken, maar er geldt nog wel een transitieperiode tot het einde van dit jaar waarin eigenlijk alles bij het oude blijft.

Er zijn uitzonderingen op de voorgenomen maatregel: mensen die al lang in de EU wonen, gezinsleden van EU-burgers en diplomaten mogen nog wel naar de EU vliegen. Ook voor mensen met vitale beroepen, zoals doktoren en onderzoekers die helpen bij het bestrijden van het coronavirus, gelden de regels niet. Mensen die goederen naar de EU brengen, zoals medicijnen en voedsel, mogen eveneens nog wel naar de EU reizen.

Daarnaast wil Von der Leyen dat er binnen de EU 'voorrangswegen' komen voor essentiële goederen, zoals medicijnen en voedsel.

De EU zou zeker niet de eerste zijn die het vliegverkeer aan banden legt. De Amerikanen kwamen vorige week al met een inreisverbod voor EU-lidstaten. Ook binnen de EU legden enkele landen het vliegverkeer voor personen al stil.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.