Het kabinet heeft donderdag zware maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Evenementen met meer dan honderd personen in Nederland worden afgelast, mensen moeten thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet sowieso binnenblijven. De maatregelen gelden in ieder geval tot 31 maart. Scholen blijven vooralsnog open.

"Mijd sociale contacten", was de dringende oproep op de persconferentie van premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook bezoeken aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden met klem afgeraden.

Aanleiding voor het nieuwe pakket verregaande maatregelen is dat het RIVM meerdere besmettingen heeft geconstateerd die niet meer te herleiden zijn naar een bron. Daarmee is er met name bij besmette personen in Noord-Brabant geen zicht meer op waar ze besmet zijn geraakt.

"In Brabant zien we dat patiënten via verschillende bronnen besmet zijn. We vermoeden dat er meer gevallen onder de radar zijn", legde RIVM-baas Jaap van Dissel uit. "Ook in Amsterdam en Rotterdam was de bron van de infectie niet duidelijk. Dit duidt erop dat de situatie mogelijk aan het kantelen is. Dit maakt dat we niet meer exact grip hebben op de situatie."

Meer maatregelen worden niet uitgesloten

Het besluit om scholen vooralsnog niet te sluiten, heeft er volgens Rutte vooral mee te maken dat kinderen en jongeren niet in de risicocategorie vallen. Bovendien zou dat betekenen dat ouders dan ook thuis moeten blijven.

"Ouders die werken in de zorg, de politie en de brandweer hebben we hard nodig". Kinderen die klachten hebben, moeten uiteraard wel gewoon thuisblijven. Hbo's en universiteiten wordt aangeraden hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden.

Er wordt door de premier niet uitgesloten dat er de komende dagen nog meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Zo verandert het sociale leven in Nederland door coronamaatregelen
200
Zo verandert het sociale leven in Nederland door coronamaatregelen

Aantal bevestigde besmettingen opgelopen

Het RIVM maakte eerder op de dag bekend dat het aantal bevestigde besmettingen in Nederland met 111 nieuwe patiënten is opgelopen naar 614. Het aantal doden als gevolg van het COVID-19-virus bleef staan op vijf.

Voor aanvang van het crisisoverleg kondigde het kabinet maatregelen aan om de economie te stimuleren. Ondernemers mogen onder bepaalde voorwaarden de betaling van hun belastingen uitstellen, er komen gunstige leningen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en de werktijdverkorting wordt uitgebreid.

Afgelopen maandag benadrukte Rutte nog dat Nederland zich nog altijd in de zogenoemde indamfase bevindt, wat betekent dat er nog geen verregaande maatregelen nodig zijn. Wel riep hij alle Nederlanders op om geen handen meer te schudden. Volgens de premier zit het land ook op donderdag nog in deze fase.

De Tweede Kamer debatteert donderdag vanaf 18.30 uur met premier Rutte over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.