
Knalvuurwerk en vuurpijlen komende jaarwisseling al verboden
Onder het toegestane siervuurwerk vallen producten als sierpotten fonteintjes en grondbloemen.
Ook het zogeheten F1-vuurwerk, met sterretjes en knalerwten, wordt als zodanig ongevaarlijk geacht dat verkoop het hele jaar door wordt toegestaan. Het verbod op al het andere vuurwerk moet zo snel mogelijk ingaan. Vrijdag wordt het gedeeltelijke vuurwerkverbod tijdens de ministerraad besproken.
Premier Mark Rutte zei twee weken geleden al dat de jaarwisseling "niet op de oude voet verder kon". Toen werd ook bekend dat er voor het eerst een Kamermeerderheid was voor een landelijke inperking voor het afsteken van vuurwerk.
Volgens de politie waren er 9.300 incidenten tijdens de jaarwisseling, zo'n vierhonderd meer ten opzichte van het jaar daarvoor.
Regelmatig vond er brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners en agenten plaats.
VVD en CDA gingen na maatschappelijke druk om
De Nationale Politie, maar ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en verschillende artsen pleiten al langer voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar het kabinet zag tot voor kort niets in een verbod.
Vorig jaar legde het kabinet het advies van de OVV om tot een vuurwerkverbod te komen naast zich neer, omdat het afsteken van vuurwerk "een gewaardeerde traditie is" en dat "de goeden niet onder de kwaden" moeten lijden.
Met name de VVD en het CDA waren lang tegen een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod, maar de partijen gingen na alle maatschappelijke en politieke druk toch om.

NUjij: Uitgelichte reacties