De Tweede Kamer heeft een werkbezoek aan het Russische parlement afgezegd. De vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken besloot dinsdag de reis te annuleren nadat maandag bekend werd dat de Russische regering D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op de zwarte lijst heeft gezet.

Commissievoorzitter Pia Dijkstra: "We zullen de Doema laten weten dat we erg teleurgesteld zijn dat op basis van een geheime lijst, waar de heer Sjoerdsma op staat, een parlementariër niet wordt toegelaten."

Sjoerdsma: "De Kamercommissie heeft gezegd dat als één Kamerlid niet kan worden uitgenodigd, dat het hele parlement daarmee niet is uitgenodigd. Daarmee heeft de Doema de uitnodiging ongedaan gemaakt."

Rusland heeft geen formele reden voor de weigering van het Kamerlid gegeven."Het is nog steeds niet duidelijk waarom ik op de lijst sta", aldus Sjoerdsma.

Commissievoorzitter Dijkstra zal daarom de Russische ambassadeur naar de Tweede Kamer roepen om tekst en uitleg te vragen over de actie.

Sjoerdsma uitte vaker kritiek op regime van Poetin

Sjoerdsma staat bekend als een criticaster van het regime van de Russische president Vladimir Poetin. Zo stond de D66'er aan de wieg van het Europees mensenrechtensanctieregime dat officieus is vernoemd naar de Rus Sergei Magnitsky die onder verdachte omstandigheden dood werd aangetroffen in een Russische cel.

Ook is Sjoerdsma een kritisch volger van het MH17-dossier en de betrokkenheid van het Russische leger bij de levering van de buk-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemde de actie van de Russen maandag "onjuist". Hij heeft zich ervoor ingespannen om Sjoerdsma alsnog van de sanctielijst af te krijgen door onder meer de Russische ambassadeur te ontbieden, maar zonder succes.