Er komt een nieuwe zwaarbeveiligde afdeling om vluchtgevaarlijke criminelen met hoog recidivegevaar beter in de gaten te houden. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maandagmiddag na berichtgeving door De Telegraaf.

Vooralsnog gaat het om een proef binnen één gevangenis met plaats voor twaalf gedetineerden. Er is ruimte voor eventuele uitbreidingen. De afdeling moet op 1 maart haar deuren openen.

Waar de afdeling wordt geplaatst, wil woordvoerder Eveline Petit uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

De vernieuwde afdeling moet qua regime tussen een "normale gevangenis" en de zwaarbeveiligde Penitentiaire Inrichting Vught inzitten en geldt als alternatief voor zware criminelen, "om hen gescheiden te houden van andere gedetineerden".

Telefoongesprekken zouden er afgeluisterd kunnen worden en een speciale toegang en luchtkooi zorgen voor overzicht. Bezoekjes aan gedetineerden worden scherp in de gaten gehouden.

Minister Dekker kondigt de maatregel in gesprek met de krant aan, daags nadat een groep criminelen probeerde te ontsnappen uit de gevangenis in Zutphen. Mogelijk probeerden zij met een busje de entree van het cellencomplex te forceren.