Voormalig minister en vicepremier Rudolf de Korte is donderdag overleden, laat zijn familie zaterdag weten in een overlijdensadvertentie in NRC. De VVD-politicus is 83 jaar geworden.

De Korte kwam na een carrière in het bedrijfsleven (bij onder meer Shell en Unilever) in 1977 in de Tweede Kamer en was in 1986 aan het einde van het eerste kabinet-Lubbers vier maanden minister van Buitenlandse Zaken. In het tweede kabinet-Lubbers, van 1986 tot 1989, was hij minister van Economische Zaken en vicepremier.

De Korte leidde in 1977 de succesvolle verkiezingscampagne voor de VVD waardoor de partij van 22 naar 28 zetels steeg. Hoewel de PvdA de grote winnaar was, kon Joop den Uyl na een zeer langdurige formatie geen tweede kabinet formeren. Uiteindelijk kon de VVD meeregeren in het eerste kabinet van de CDA'er Dries van Agt.

Na die periode was De Korte in de Tweede Kamer woordvoerder sociale zaken (arbeidsvoorwaarden en inkomstenbeleid) en financieel-economische zaken van de VVD-fractie en vanaf 1982 een van de vertrouwelingen van VVD-leider Ed Nijpels.

In 1986, tijdens het eerste kabinet van Ruud Lubbers, overleed minister van Binnenlandse Zaken Koos Rietkerk. In de vier resterende maanden dat het kabinet zat, volgde De Korte hem op.

Aanvaring met Lubbers

Lubbers mocht na de Tweede Kamerverkiezingen van 1986 "zijn karwei afmaken" en in diens tweede kabinet werd De Korte minister van Economische Zaken en tevens vicepremier.

De Korte had een moeizame verhouding met de CDA-leider. Zo keerde hij zich tegen een mogelijk staatsbezoek van koningin Beatrix aan keizer Hirohito van Japan. Lubbers reageerde furieus met de woorden: "Dit valt in de categorie 'eens maar niet weer'."

De samenwerking met het CDA, en het einde van het ministerschap van De Korte, kwam in 1989 ten einde nadat het kabinet was gevallen omdat de VVD het besluit over het zogenaamde reiskostenforfait niet kon dragen, oftewel de aftopping van de belastingaftrek voor het woon-werkverkeer.

Na een tweede periode in de Tweede Kamer (1989 tot 1995) maakte De Korte de overstap naar een internationale functie. Hij werd vicepresident van de Europese Investeringsbank, een functie die hij tot 2001 bekleedde.

In 1989 werd De Korte onderscheiden als Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Hij wordt vrijdag 17 januari in Wassenaar begraven.