De ChristenUnie schaart zich als eerste coalitiepartij achter het initiatief van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om al het vuurwerk te verbieden, meldt Kamerlid Stieneke van der Graaf vrijdag in een persbericht. Om het verlies van consumentenvuurwerk op te vangen, moeten speciale vuurwerkclubs voortaan zelf "laagdrempelige" vuurwerkshows kunnen organiseren.

Die clubs kunnen bijvoorbeeld uit een groep buurtbewoners of een gehele vereniging bestaan. "De vuurwerktraditie moet op de een of andere manier behouden blijven, ondanks een algeheel verbod", licht Van der Graaf vrijdag toe in Trouw.

Volgens haar was het geweld tegen hulpverleners tijdens de afgelopen jaarwisseling de druppel die de emmer deed overlopen. "We hoopten op een meer veilige jaarwisseling door de getroffen maatregels, maar dat bleek niet het geval."

Vrijdag komen ministers voor het eerst sinds het kerstreces bijeen om over zaken als een vuurwerkverbod te praten. Met name vanuit grotere steden wordt er reikhalzend uitgekeken naar de reactie van het kabinet op het voorstel voor een algeheel vuurwerkverbod.

Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam willen vuurwerkverbod

Zo hebben Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam al laten weten voor een lokaal vuurwerkverbod te zijn, maar wil burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liever een landelijk verbod: "Anders kom je in de problemen met handhaving."

De NOS schreef maandag dat een Kamermeerderheid vóór een vuurwerkverbod is na de onrustig verlopen jaarwisseling. Binnen de coalitie is er verdeeldheid; zo is de VVD van oudsher tegen een verbod, hoewel lokale VVD-fracties in Amsterdam en Rotterdam tegen de landelijke partijlijn in gingen.

Was 2019 het laatste jaar waarin je al je vuurwerk mocht afsteken?
97
Was 2019 het laatste jaar waarin je al je vuurwerk mocht afsteken?