Milieuvriendelijke koeienstallen in Nederland stoten meer stikstof uit dan aanvankelijk werd gedacht. Dat komt naar voren in een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd in opdracht van minister Carola Schouten (Landbouw).

De minister had het CBS gevraagd te onderzoeken hoeveel stikstof daadwerkelijk vrijkomt in stallen met koeien, varkens en kippen. Eerder werd de stikstofuitstoot berekend volgens een model van de Europese Unie. Het CBS heeft de nieuwe stikstofuitstoot berekend door te kijken naar tienduizenden monsters van mesttransporten.

Uit de monsters blijkt dat de mest zelf veel minder stikstof bevat dan aanvankelijk was berekend met het Europese model. De hoeveelheid stikstof die in de lucht ontsnapt, is echter veel groter. Daardoor zijn de zogenoemde milieuvriendelijke stallen, die gebruikmaken van onder meer luchtfilters, niet zo schoon als werd gedacht.

Volgens de nieuwe berekening stoten de milieuvriendelijke stallen evenveel stikstof via de lucht uit als de normale stallen, omdat de filters niet berekend zijn op zo veel stikstof in de lucht.

Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?
77
Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?

Onderzoek is een domper voor stikstofbeleid

Dit is een domper voor het kabinet dat de stikstofuitstoot hoopte te beperken met dit soort milieuvriendelijke stallen. Onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen zeggen tegen Trouw dat dit nieuwe onderzoek gevolgen gaat hebben voor het regeringsbeleid. "Emissiearme stallen verdienen dat predicaat misschien helemaal niet", aldus onderzoeker Oene Oenema.

Boerenorganisatie LTO zegt de uitkomsten van het onderzoek nog zelf te willen bekijken.

Het kabinet is momenteel bezig om een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. Naar verwachting worden de eerste maatregelen volgende week bekendgemaakt. "Het gaat nog over doorrekeningen en juridische kwesties", aldus minister Schouten.

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk stond dat de Nederlandse veehouderij drie keer zo veel stikstof uit zou stoten dan voorheen werd gedacht. Dit is onjuist. De conclusie van het CBS is dat milieuvriendelijke stallen meer stikstof uitstoten dan aanvankelijk werd gedacht. Deze aanpassing is doorgevoerd.