Het kabinet trekt nog eens 110 miljoen euro uit om georganiseerde ondermijnende criminaliteit de kop in te drukken, maakt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandagochtend bekend. Van het bedrag worden onder meer teams gevormd die gespecialiseerd zijn in het ontmantelen van criminele netwerken.

De zogenoemde interventieteams bestaan uit specialisten van diverse afdelingen van de politie, FIOD en Koninklijke Marechaussee, zoals ambtenaren die zich bezighouden met financiële opsporing. De verschillende partijen kunnen binnen de teams snel informatie uitwisselen.

De bewaking en beveiliging van beroepsgroepen die met drugscriminelen te maken krijgen, zoals rechters, advocaten, journalisten, politici en officieren van Justitie, worden opgeschroefd.

Volgens Grapperhaus is de georganiseerde misdaad met de moord op advocaat Derk Wiersum "een nieuwe grens overgegaan". Wiersum werd medio september geliquideerd, vermoedelijk omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in de omvangrijke zaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Ten slotte worden campagnes opgezet die jongeren uit de drugscriminaliteit moeten houden en drugsgebruik moeten ontmoedigen. De nieuwe investering van het kabinet volgt op een eerdere toezegging van 100 miljoen euro. Ook werd eerder dit jaar extra wetgeving aangekondigd om de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.