Oud-minister van Justitie Ivo Opstelten geeft toe dat hij cruciale fouten heeft gemaakt in de zogeheten bonnetjesaffaire, die in 2015 uiteindelijk tot het opstappen van zowel Opstelten als staatssecretaris Fred Teeven leidde. Later kostte de zaak ook justitieminister Ard van der Steur zijn baan.

In de biografie Opstelten, een leven in het openbaar bestuur, die donderdag over hem verschijnt, vertelt de oud-minister dat hij de kwestie "totaal heeft onderschat" en dat hij adviezen van zijn ambtenaren negeerde, schrijft het AD.

Met de bonnetjesaffaire wordt gedoeld op een dubieuze schikking uit 2000, die Teeven als officier van justitie met drugshandelaar Cees H. sloot. De zaak werd in 2014 aan het licht gebracht door Nieuwsuur en deed veel stof opwaaien in Den Haag.

H. zou veel meer geld hebben mogen behouden dan tot dan toe bekend was. Er werd gesproken over 1,25 miljoen gulden, maar het zou in totaal ongeveer 4,7 miljoen gulden geweest zijn. Dat ging achter de rug van de Belastingdienst om.

Documenten over de deal bleken echter 'onvindbaar' en het ministerie van Justitie zelf deed geheimzinnig over het naar H. overgemaakte bedrag. Opstelten zelf zou tijdens een debat hebben gegokt welk bedrag betaald zou zijn. Het "improviseren" noemt hij nu "enorm stom".

Het precieze 'bonnetje' werd uiteindelijk onthuld door Nieuwsuur. Teeven en Opstelten stapten later dat jaar op.

'Zijlstra probeerde Opstelten half jaar eerder al weg te werken'

Volgens de Volkskrant duwde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra de oud-minister een half jaar voor diens opstappen al richting de uitgang. Zijlstra wilde zelf echter niet het vertrouwen in Opstelten opzeggen, maar probeerde voormalig hoofd voorlichting van de fractie Henri Kruithof de VVD-coryfee te laten beïnvloeden.

Opstelten zegt nooit te hebben geweten dat er dergelijke signalen vanuit de fractie kwamen, aldus het dagblad.