Minister Carola Schouten (Landbouw) en de provincies hebben een "goed en constructief gesprek" gehad over de uitwerking van de stikstofmaatregel waarover de boeren vorige week actievoerden. Maar er is nog geen overeenstemming bereikt.

Koepelorganisatie Interprovinciaal Overleg (IPO) en Schouten hadden donderdagmiddag een overleg over de stikstofmaatregel.

"We hadden een gesprek van een uur, dan wil je goed zien welke stappen we moeten zetten en de vragen die er leven. Dat heb je niet in een uur opgelost."

Boeren zijn boos omdat de provincies strengere stikstofnormen hanteren dan het Rijk. Mede daarom demonstreerden de boeren vorige week bij enkele provinciehuizen. Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel hebben onder deze druk de stikstofmaatregel in de ijskast gezet. In Groningen hield het provinciebestuur juist voet bij stuk.

In het belang van de zorgvuldigheid vindt Schouten het niet erg dat de provincies niet op één lijn zitten en dat er nog geen akkoord is. "Ik ben de ongeduldigste persoon in Den Haag op dit moment. Tegelijkertijd wil ik alles zorgvuldig doen om onrust en vragen te voorkomen", zei de bewindsvrouw donderdag in een reactie.

Provincies hanteren strengere stikstofregels

De onenigheid gaat over het zogenoemde extern salderen. Als een boer een bedrijf wil starten, wijzigen of uitbreiden, dan mag dat alleen als een ander bedrijf in de buurt stopt. De stikstofrechten van het gestopte bedrijf mogen onder strenge voorwaarden worden overgenomen. Op die manier moet de stikstofuitstoot bij kwetsbare natuurgebieden omlaag worden gebracht.

De provincies zijn hier strikter in, waardoor boeren in zo'n situatie minder vee mogen houden. De boeren vinden dat diefstal.

Het ministerie van Landbouw laat in een korte reactie weten dat er wordt gewerkt aan een "integrale stikstofaanpak" om de natuur te beschermen en de economie draaiende te houden. "Provincies en Rijk zullen uiterlijk 1 december 2019 hierover nadere duidelijkheid geven."