De renovatie van het Binnenhof is onder meer vanwege de stikstofkwestie definitief met een jaar uitgesteld. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft dat de Tweede Kamer woensdag per brief laten weten.

Vorige week zei Knops al dat de stikstofkwestie het project mogelijk parten zou gaan spelen. Het was de bedoeling dat de renovatie in de zomer van 2020 zou beginnen. De start van de verbouwing en de bijbehorende verhuizingen van de Eerste en Tweede Kamer naar andere locaties beginnen nu een jaar later.

Volgens Knops zijn er ook andere obstakels, zoals een gebrek aan personeel en bouwmateriaal. Ook zouden er extra eisen zijn gesteld aan de ICT-afdeling en de beveiliging.

Volgens Knops zullen de kosten voor het uitstel vooralsnog worden betaald vanuit de post onvoorziene zaken van de projectbegroting van de renovatie van het Binnenhof.

Nieuwe architect aangesteld

De parlementsgebouwen worden opgeknapt, omdat ze niet meer brandveilig zijn en diverse technische gebreken vertonen. Dat verloopt niet zonder slag of stoot. Zo werd toparchitect Ellen van Loon eerder van de klus afgehaald, omdat haar plannen niet overeenkwamen met die van de Tweede Kamer.

Pi de Bruijn, de architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de verbouwing van het Binnenhof in 1992, zal nu de klus op zich nemen. In 2025 moet de renovatie achter de rug zijn.

Door de problemen rondom stikstof liggen veel bouwwerkzaamheden in Nederland stil. Knops scheef vorige week aan de Kamer dat compensatie voor schade aan de natuur niet haalbaar is. "Zelfs als het schoonste materiaal zou worden gebruikt. De renovatie kan niet zodanig worden aangepast dat de stikstofuitstoot vermindert of gelijk blijft."