In tegenstelling tot wat de VVD eerder stelde, wil de partij tóch geen uitbreiding van het verbod op meer soorten consumentenvuurwerk. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz-Zegerius schrijft dinsdagavond op Twitter dat haar uitspraken eerder op de dag met betrekking tot een uitbreiding van het verkoopverbod niet gedeeld worden door een meerderheid van de VVD-fractie.

VVD en CDA maakten dinsdag bekend het aantal soorten vuurwerk dat op de verboden lijst moet komen, uit te willen breiden.

Nadat het kabinet eerder heeft voorgesteld om zwaar knalvuurwerk en ratelbanden te verbieden, leek zich een Kamermeerderheid af te tekenen voor het voorstel van VVD en CDA om ook zware vuurpijlen en zogenoemde single shots te verbieden.

Het kabinet stelde al voor om alleen het zwaarste consumentenvuurwerk uit de zogenoemde categorie F3 te verbieden. VVD en CDA pleitten er eerder op de dag voor om ook vuurwerk uit de lichtere categorie F2 te verbieden. Coalitiepartners D66 en ChristenUnie steunen dat voorstel.

Maar daar komt VVD'er Yesilgoz-Zegerius nu op terug, omdat er in haar fractie geen steun is voor haar eerdere uitspraken.

Het nieuwe standpunt van de VVD volgt het kabinet en dat betekent dat vuurpijlen en single shots uit de categorie F2 wat de liberalen betreft toegestaan blijven.

Politie en deskundigen uiten kritiek op politiek

Het voorstel van het kabinet om alleen de zwaarste categorie consumentenvuurwerk in de ban te doen is volgens korpschef Erik Akerboom onvoldoende. De politiebaas waarschuwde eerder op de dag nog dat de politieagenten en hulpdiensten tijdens het jaarwisselingsfeest onvoldoende beschermen.

De Nationale Politie, maar ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid en verschillende artsen, pleiten al langer voor een algeheel verbod op alle knalvuurwerk en vuurpijlen. De partijen stellen dat het verbod nodig is om het aantal slachtoffers van vuurwerk op oudjaarsnacht terug te dringen.

Zowel de VVD als het CDA waren eerder nog huiverig als het ging om het verbieden van consumentenvuurwerk. De berichten eerder op de dag leken erop te wijzen dat de twee partijen zich gevoelig toonden voor de kritiek van de politie en deskundigen. Waar de VVD fractie terugkeert op haar schreden, is het CDA wel voor een uitbreiding van het verbod.

De christendemocraten zijn er na evaluaties van het vuurwerkgebruik van overtuigd geraakt dat het om onder meer hulpverleners te beschermen goed is om ook consumentenvuurwerk uit de categorie F2 te verbieden.

De partij benadrukt dat het geen voorstander is van een algeheel vuurwerkverbod.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over vuurwerk. Dan wordt duidelijk of er ook zonder de VVD er toch een meerderheid voor het voorstel is.