Nederland gaat Irak helpen om daar gedetineerde strijders van Islamitische Staat (IS) te identificeren. In het land zitten ongeveer twintigduizend strijders van de terroristische groepering in de gevangenis, van wie een groot aantal nog niet is geïdentificeerd. Onder de gedetineerden zijn ongeveer duizend buitenlanders.

De internationale politieorganisatie Interpol krijgt 1,6 miljoen euro om Irak te helpen met experts en apparatuur, maakte minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) donderdag in New York bekend.

Samen met zijn Iraakse collega Mohammed Ali Alhakim organiseerde Blok in de Amerikaanse stad een bijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Meer dan twintig ministers spraken tijdens die bijeenkomst over de berechting van IS-strijders in Irak.

Nederland en een aantal andere Europese landen willen leden van IS voor een internationaal tribunaal berechten in Irak. Nederland wil hiervoor juridische expertise leveren.

Een groot obstakel voor het tribunaal is het feit dat Irak de doodstraf kent. Alhakim benadrukte dat Iraakse IS'ers volgens de Iraakse wet zullen worden berecht. "Dat gaan we niet veranderen", aldus de Iraakse minister.

Tijdens de ministeriële bijeenkomst is overlegd wat er mogelijk is in de zaken tegen de buitenlandse strijders. Er is nog geen oplossing gevonden, maar Blok blijft hoopvol.