Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederlanders in het Verenigd-Koninkrijk een dubbele nationaliteit moeten kunnen aannemen.

D66, PvdA, 50PLUS, de VVD en GroenLinks willen met een dubbel paspoort de Nederlanders daar beschermen tegen de negatieve gevolgen van een mogelijke 'no deal-Brexit' of een Brexit waarin de burgerrechten niet zijn geregeld.

Ze willen voorkomen dat de Nederlanders gedwongen worden direct te kiezen tussen een Brits of een Nederlands paspoort.

De onzekerheid over de Brexit dwingt tot deze "uitzonderlijke maatregel", stellen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50PLUS. Zij dienen daarom een Brexit-noodwet in "omdat de Britse politiek het dreigt te laten afweten".

Meer dan 100.000 Nederlanders

Het gaat om meer dan 100.000 Nederlanders. Met alleen een Brits paspoort kunnen deze mensen niet zomaar langdurig naar Nederland gaan om bijvoorbeeld voor hun ouders te zorgen of hun kinderen naar een Nederlandse universiteit sturen.

Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, verliezen normaal automatisch hun Nederlands staatsburgerschap. Door twee paspoorten toe te staan kan er volgens de partijen geen twijfel ontstaan over de rechten van deze groep Nederlanders.

Asscher: Nederlanders in VK in onzekere situatie

Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher verkeren Nederlanders in het Verenigd-Koninkrijk in een heel onzekere situatie. "Als de Britse politici niet bij zinnen komen worden zij straks voor de keuze gesteld: vertrekken uit Groot-Brittannië of het Nederlanderschap verliezen. Dat is heel ingrijpend als je daar met je gezin een leven hebt", aldus Asscher.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat de Nederlandse politiek de handen ineen moet slaan, nu "ze er aan de overkant van de Noordzee een chaos van maken. Nederlanders in het VK mogen niet worden gegijzeld door de Brexit."