Stedennetwerk G40 meldt maandag in het AD dat gemeenten fors te weinig geld hebben om al hun taken uit te voeren. Het netwerk, bestaande uit veertig grote en middelgrote steden, zegt de komende vier jaar een half miljard euro tekort te komen.

"In elk gemeentehuis wordt nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen", zegt voorzitter van de G40 Paul Depla tegen het AD. De burgemeester van Breda geeft aan dat gemeenten nadenken over het schrappen van voorzieningen, beperken van onderhoud en lastenverhoging.

Depla stelt dat het financieringstekort is ontstaan doordat gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden krijgen, maar ook te maken hebben met bezuinigen omdat ze geen schulden mogen opbouwen.

De gemeenten die het hardst worden getroffen, zouden buiten de Randstad liggen. De Groningse wethouder Paul de Rook noemt Leeuwarden, Enschede, Groningen en Breda. Volgens de wethouder komt dat mogelijk doordat deze steden een belangrijke functie vervullen voor de regio. De oorzaak wordt nog verder onderzocht door de G40.