Oud-PvdA-leider Diederik Samsom wordt de nieuwe kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA). Dat bevestigt Samsom woensdag tegenover NU.nl na berichtgeving van de Volkskrant .

Dinsdag werd bekend dat Timmermans in de Europese Commissie verantwoordelijk wordt voor het klimaatbeleid.

De PvdA'er greep onlangs nog net naast het voorzitterschap van de Europese Commissie, maar krijgt als eerste vicepresident die het Europees klimaatbeleid moet vormgeven een belangrijke taak.

Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen heeft het klimaatbeleid omgedoopt tot de European Green Deal, met als doel om van Europa het eerste klimaatneutrale werelddeel te maken.

Dat maakt Timmermans een van de machtigste politici in Europa, concludeerde Politico eerder. Als kabinetschef wordt Samsom de politieke rechterhand van Timmermans.

Samsom als van hoofd van klimaattafel betrokken bij Klimaatakkoord

Samsom was van 2012 tot 2016 de leider van de PvdA en vanaf 2003 Tweede Kamerlid. In 2016 verloor hij de lijsttrekkersstrijd van Lodewijk Asscher, waarna hij van het politieke toneel verdween.

In de afgelopen maanden was hij als hoofd van de Klimaattafel 'Gebouwde omgeving' betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord.