Van alle Nederlanders voelt drie kwart (77 procent) zich burger van de Europese Unie. Ons land zit daarmee in de middenmoot van EU-landen, blijkt uit de Eurobarometer van de Europese Commissie (EC). Dat is een onderzoek in alle 28 EU-landen, uitgevoerd tussen 7 juni en 1 juli.

Luxemburg, waar 93 procent zich EU-burger voelt, voert de lijst aan, gevolgd door Duitsland (88 procent) en Spanje (87 procent). Onderaan staan Griekenland (57 procent), Italië (ook 57 procent) en Bulgarije (52 procent).

Volgens de Eurobarometer is het vertrouwen in de EU op het hoogste niveau sinds 2014, vooral in Letland (72 procent) en Denemarken (68 procent). In Nederland heeft 54 procent van de bevolking vertrouwen in de unie.

Ook het vertrouwen in de euro staat op recordhoogte. Ruim drie kwart van de ondervraagden is voorstander van de eenheidsmunt.

De grootste zorgen maken EU-inwoners zich over immigratie, klimaatverandering, de economische situatie en terrorisme.

Eurobarometer is een grootschalig opinieonderzoek dat twee keer per jaar wordt uitgevoerd in opdracht van de EC. Voor het meest recente rapport ondervroegen onderzoekers 27.464 personen, ongeveer duizend per EU-lidstaat. Respondenten worden willekeurig geselecteerd en aangepast op representativiteit.