Ursula von der Leyen wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Een nipte meerderheid van 383 Europarlementariërs stemden voor, waar de Duitse 374 stemmen nodig had. 327 stemden tegen.

De Duitse christendemocraat, nu nog minister van Defensie onder Angela Merkel, heeft genoeg liberalen en sociaaldemocraten voor zich gewonnen om haar aan een meerderheid te helpen.

Het is de eerste keer dat er een vrouw aan het hoofd van de Europese Commissie komt te staan. Op 1 november treedt Von der Leyen aan.

"Ik ben er beduusd van", reageert Von der Leyen, die de afgelopen tijd de intenste twee weken uit haar politieke leven noemt. "Uw vertrouwen in mij betekent dat u vertrouwen heeft in Europa. Een sterk, verenigd Europa, van oost tot west, van noord tot zuid."

Von der Leyen: 'Vertrouwen in mij betekent vertrouwen in EU'
33
Von der Leyen: 'Vertrouwen in mij betekent vertrouwen in EU'

Partij van de Arbeid stemt tegen

Niet alle sociaaldemocraten en liberalen stemden voor Von der Leyen. Alle leden van de Partij van de Arbeid stemden bijvoorbeeld tegen de Duitse. Ze hadden liever hun partijgenoot Frans Timmermans op de positie gezien, en vinden het daarnaast onacceptabel dat er niet is vastgehouden aan het Spitzenkandidatensysteem.

Ook binnen Renew Europe, de liberale fractie, waren er een aantal Europarlementariërs die tegenstemden. Voorafgaand aan de stemming zei de leider van Renew Europe, Dacian Ciolos, dat dit er "minder dan vijf" zijn. Of dat echt zo is, is niet te zeggen omdat het een geheime stemming betrof.

“Een meerderheid is een meerderheid”, reageert Von der Leyen op die nipte meerderheid. “Ik had geen meerderheid twee weken geleden, mensen kenden mij nog niet.”

Von der Leyen zegt de twijfels over de ontransparante benoemingsprocedure te begrijpen. De komende weken zegt ze ze nauw samen te willen werken met de pro-Europese partijen om die twijfels weg te nemen en de meerderheid wellicht wat groter te maken.

Wie is de nieuwe beoogde 'baas' van Europa, Von der Leyen?
105
Wie is de nieuwe beoogde 'baas' van Europa, Von der Leyen?

Over links of rechts?

Eerder was het nog de vraag of Von der Leyen zou proberen om de conservatieve ECR-fractie voor zich te winnen, of dat ze het over links zou spelen.

Na haar speech van dinsdagochtend, waarin ze onder meer een klimaatneutraal continent, meer belasting voor grote techbedrijven en een gendergelijke Commissie beloofde, was het vrij duidelijk dat de Duitse vol voor steun vanuit de progressieve en linkse hoek ging. De vraag is wel in hoeverre die wensen en beloftes haalbaar zijn binnen de Europese Raad.

Die tactiek blijkt dus vruchten te hebben afgeworpen, maar ging wel ten koste van de rechtste stem. Forum voor Democratie, dat onderdeel uitmaakt van ECR, stemde bijvoorbeeld tegen. "Ze beloofde alles aan iedereen, en wat zijn haar beloften waard? Niets dus!", aldus Forum-Europarlementariër Derk Jan Eppink.