Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen verlaat de Partij voor de Dieren (PvdD) en gaat verder als onafhankelijk Kamerlid. Ze verlaat de fractie omdat ze vindt dat de PvdD te veel een one-issuepartij is.

"Ik wil als volksvertegenwoordiger strijden voor dier, natuur, milieu én mens. Tegen achterstelling en voor rechtvaardigheid", schrijft Van Kooten-Arissen in een verklaring op Facebook. "In de strijd voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties mogen de mensen die nú leven niet vergeten worden."

Hoewel de PvdD de afgelopen jaren groeit, ziet Van Kooten-Arissen niet dat de partij de horizon verbreedt.

"Steeds meer mensen vinden hun weg naar de PvdD, omdat zij verder kijken dan de partijnaam lang is en zich aangetrokken voelen tot het brede gedachtegoed, het 'Plan B', achter de smalle voordeur. Echter, tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die PvdD tot haar 'corebusiness' rekent."

De politica, die sinds 2017 in de Kamer zit, zegt haar ongenoegen over de koers in de fractie te hebben aangekaart, waarna zij besloten heeft als onafhankelijk Kamerlid verder te gaan.

PvdD laat in een reactie weten het vertrek van Van Kooten-Arissen te betreuren en haar uit de partij te zetten. "Vanwege de schade die Van Kooten-Arissen de partij berokkent, heeft het partijbestuur besloten haar te royeren als lid van de Partij voor de Dieren", aldus de partij die in de Tweede Kamer verdergaat als een vierkoppige fractie.