Schiphol mag na 2020 doorgroeien naar 540.000 starts en landingen (vliegbewegingen). Het huidige plafond is vastgesteld op een half miljoen vliegbewegingen, zegt premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Er is groei mogelijk tussen 500.000 en 540.000 vliegbewegingen", aldus Rutte. Daarbij moet er een balans worden gevonden tussen de economie, het klimaat en de leefbaarheid.

Het plafond is in 2008 afgesproken met de vertegenwoordigers uit de luchtvaart en omwonenden. Begin dit jaar mislukten gesprekken met belanghebbenden die zijn verenigd in de Omgevingsraad Schiphol (ORS).

De voorzitter van de ORS adviseerde om Schiphol met tienduizend vluchten te laten groeien tot en met 2023.

Deze week werd bekend dat de opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld. De aanvankelijke datum van april 2020 is niet langer haalbaar, zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. De regionale luchthaven moet op termijn 45.000 vluchten gaan uitvoeren zodat Schiphol meer ruimte zou krijgen voor intercontinentale vluchten.

Nu die optie niet op de korte termijn haalbaar is, wil het kabinet Schiphol zelf verder laten groeien.

'Eerst minder hinder, daarna groei'

De groei van Schiphol is volgens het kabinet nodig vanwege de economische belangen voor Nederland, maar tegelijkertijd is er ook aandacht voor een gezonde leefomgeving. "Daar wringt de schoen", erkende Van Nieuwenhuizen.

Daarom moet er tegenover groei eerst een stap van de luchtvaartsector komen die tot minder overlast voor omwonenden leidt. "Eerst minder hinder, daarna groei", zei de bewindsvrouw. Er moeten wat dat betreft afrekenbare, harde afspraken komen. Het terugschroeven van het aantal nachtvluchten is daar een belangrijk onderdeel van, maar een aantal wordt niet genoemd.

De komende maanden gaat Van Nieuwenhuizen met de ORS, milieuorganisaties en de luchtvaartsector in gesprek en worden de plannen uitgewerkt.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat Schiphol mag groeien als vliegen duurzamer wordt (schoner en stiller). Die 'milieuwinst' mag voor de ene helft worden gebruikt voor groei en de andere helft voor de vermindering van overlast voor omwonenden. Aan de groei was tot nu toe geen cijfer gekoppeld.