
Tweede Kamer kritisch over ontmoeting Máxima met Saoedische kroonprins
Regeringspartij D66 wil opheldering van het kabinet. De kroonprins is onder meer betrokken bij de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, concludeerden onderzoekers van de Verenigde Naties (VN) vorige week.
De ontmoeting had nooit mogen doorgaan, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Wie daarvoor toestemming gaf, "begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming". De Saoediërs gaan hiermee aan de haal om Bin Salman voor te stellen als gerespecteerd wereldleider, vreest hij.
Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) schreef op Twitter dat zij wil weten of het klopt dat de koningin en Bin Salman niet over de zaak-Khashoggi hebben gesproken. Als dat zo is, vindt ze dat "onbegrijpelijk". Karabulut wil de kwestie aankaarten tijdens een debat over mensenrechten met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, aanstaande maandag. Ook GroenLinks reageerde kritisch.
Ook de speciale VN-rapporteur voor buitenrechtelijke executies, Agnes Callamard, was er niet van gecharmeerd dat Khashoggi niet werd besproken, zei ze tegen AD. "Dat is meer dan teleurstellend. Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.’’

Koningin Máxima met Mohammed Bin Salman en andere wereldleiders op de G20. (Foto: AFP)
Lichaam journalist nooit gevonden
Khashoggi verdween vorig jaar oktober tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in het Turkse Istanboel. Hij werd daar vermoord door een team dat voor dat doel was afgereisd uit Saoedi-Arabië. Zijn lichaam werd in stukken gesneden en is nooit gevonden.
De Saoedische regering verklaarde eerst van niets te weten en berechtte daarna een aantal verdachten in overheidsdienst, die op eigen houtje zouden hebben gehandeld. Gezien de autoritaire regeerstijl van de Saoedische kroonprins werd die verklaring door deskundigen niet als betrouwbaar beschouwd. Het VN-rapport legt de eindverantwoordelijkheid voor de moord nadrukkelijk bij Bin Salman en de de facto heerser.