Rederij MSC gaat over tot het betalen van de 3,35 miljoen euro die het Rijk, natuurbeheerders en gemeenten hebben geclaimd nadat 342 containers overboord sloegen.

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag gezegd tijdens een vergadering van een speciale Kamercommissie. De beelden zijn te zien op Omrop Fryslan.

Aanleiding voor de claims is de ramp met het containerschip MSC Zoe, waarbij het schip 342 containers verloor ten noorden van de Waddenzee.

De Nederlandse Staat heeft het bedrijf achter het containerschip, Mediterranean Shipping Company, in januari aansprakelijk gesteld voor de overboord geslagen containers.

Claims werden halverwege mei ingediend

Rijkswaterstaat gaat over de schadeafhandeling van twintig publieke partijen. Gemeenten en natuurorganisaties willen 710.000 euro zien van het containerbedrijf. De vijf eilandgemeenten hebben een claim ingediend van 280.000 euro. Het Rijk heeft de grootste claim ingediend, namelijk 2,64 miljoen euro.

De claims zijn halverwege mei ingediend bij de rederij. MSC heeft aan Rijkswaterstaat laten weten enkele weken nodig te hebben voor de beoordeling. Het ministerie zegt er bij MSC sterk op te hebben aangedrongen de claims zo snel mogelijk af te handelen.

Van Nieuwenhuizen dreigde eerder deze week dat haar geduld over de uitbetaling op begon te raken. Zij stelde tot andere maatregelen over te gaan als het bedrijf niet over de brug zou komen.

Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip
72
Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip