De ChristenUnie (CU) en de SGP zitten de komende vijf jaar niet langer in dezelfde politieke groep in het Europees Parlement. De SGP blijft in de fractie van conservatieven en hervormers (ECR), waar ook Forum voor Democratie in zit.

In een gezamenlijke verklaring lieten de christelijke partijen weten te hebben gezocht naar een "politiek onderkomen" dat voor beide acceptabel was. Dat lukte niet. Ook het idee om een nieuwe fractie te starten met partijen uit andere landen was vruchteloos.

De ECR telt naar eigen zeggen 62 leden uit vijftien EU-landen. De Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) levert de meeste afgevaardigden. Ook de Britse Tories en de Vlaams-nationalistische N-VA zitten erin. Nieuwkomer is de Spaanse radicaal-rechtse partij VOX.

Forum-delegatieleider Derk Jan Eppink is verkozen tot een van de vicefractievoorzitters van de ECR.

De SGP vond het eerder al geen probleem dat Forum toetrad tot de ECR, terwijl de CU daar wel sterk bezwaar tegen had.

ChristenUnie naar christendemocraten

De ChristenUnie vindt dat de ECR in de afgelopen tijd zodanig is veranderd, "dat zij niet meer geloofwaardig onderdeel van de ECR-fractie kan zijn".

De partij zal deel gaan uitmaken van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), waar onder meer ook het CDA en het Duitse CDU lid van zijn. Die fractie is volgens de SGP niet EU-kritisch genoeg.

Het vertrek van de CU hing al langer in de lucht. Peter van Dalen van de ChristenUnie, die een van de twee zetels in de kartelsamenwerking met de SGP bezet, liet begin juni weten niet te willen samenwerken met Forum. Dat lanceerde de zoektocht van de CU en de SGP naar alternatieven, die nu formeel mislukt is verklaard.