De senatoren die onlangs door de Provinciale Statenleden zijn gekozen, zijn dinsdag officieel geïnstalleerd als leden van de Eerste Kamer. Van de 75 senatoren zitten 44 Eerste Kamerleden voor het eerst in de senaat.

Het kabinet en de coalitie kunnen vanaf nu niet langer meer rekenen op een meerderheid in de senaat.

Waar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voorheen nog een minimale meerderheid van 38 van de 75 zetels hadden, heeft de coalitie na de Provinciale Statenverkiezingen nog maar 32 zetels over.

Het kabinet is voor plannen voortaan afhankelijk van de steun van de oppositie. Vorige week bleek hoe noodzakelijk die steun is.

Omdat senator Anne-Wil Duthler na een integriteitskwestie uit de VVD-fractie was gezet, had de coalitie al een aantal weken geen meerderheid meer.

Onder meer de omstreden verhoging van de rente op studieleningen sneuvelde daardoor op het laatste moment.

Voor de resterende twee jaar dat het kabinet nog regeert, zal nadrukkelijker met de oppositie samengewerkt worden en dat gebeurt ook al.

Steun zoeken bij GroenLinks, PvdA of FVD

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) overlegde de afgelopen weken met de PvdA en GroenLinks om steun te vergaren voor het nieuwe pensioenakkoord.

Vorige week spraken de twee linkse partijen hun steun uit. Zowel GroenLinks (acht senaatszetels) en de PvdA (zes zetels) kunnen de coalitie aan een meerderheid helpen.

Nieuwkomer Forum voor Democratie, de grote winnaar van de verkiezingen, kan de coalitieplannen met twaalf senaatszetels ook door de Eerste Kamer krijgen. De vraag is echter of dat zal gebeuren.

Partijleider Thierry Baudet stelde eerder onder meer als voorwaarde dat de klimaatwet van tafel gaat en het referendum weer wordt ingevoerd. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren.

FVD wil nieuwe Eerste Kamervoorzitter leveren

Binnenkort kiest de Eerste Kamer ook een nieuwe voorzitter. Ankie-Broekers Knol, die eerder op de dag beëdigd is als nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, zwaaide vorige week af nadat zij sinds 2013 de voorzittershamer in handen had.

De vacature moet wat FVD betreft worden ingevuld door FVD-senator Toine Beukering, die afgelopen weekend in opspraak raakte vanwege omstreden uitspraken over de Holocaust en de MH17-ramp.

De partij vindt dat zij het recht heeft de voorzitter te leveren, omdat FVD de grootste werd bij de provinciale verkiezingen.

Na de Eerste Kamerverkiezingen en de verdeling van de restzetels kwam de VVD echter op gelijke hoogte. Het is overigens ook geen regel dat de grootste partij automatisch de voorzitter mag leveren.

De nieuwe Eerste Kamervoorzitter wordt op 26 juni gekozen.