De kinderopvangtoeslag van honderden ouders is in 2014 op basis van achterhaalde informatie stopgezet, blijkt woensdag uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

De media concluderen dat staatssecretaris Menno Snel (Financiën) de Tweede Kamer recentelijk verkeerd heeft geïnformeerd over de beslissing.

Snel zou onder meer onjuiste en verouderde informatie hebben gebruikt in brieven en Kamerdebatten. Diezelfde informatie zou de aanleiding zijn geweest om de kinderopvangtoeslag van deze ouders stop te zetten.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt momenteel naar aanleiding van eerdere berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws of de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren.

'Toeslagen van ouders met tweede nationaliteit ingetrokken'

De AP startte het onderzoek nadat er meerdere signalen bij de toezichthouder waren binnengekomen. Bij een kinderopvang en gastouderopvang werd geconstateerd dat de toeslagen van ouders met een migratieachtergrond op grote schaal zijn ingetrokken. In één geval stond de tweede nationaliteit van de ouders in kwestie vermeld.

Een gastouderbureau uit Eindhoven, Dadim, staat centraal in de zaak. De Belastingdienst heeft altijd gemeld dat "signalen" van de GGD in 2013, over fraude bij het bureau met kinderopvangtoeslagen, aanleiding waren voor een onderzoek.

Belastingdienst wil 'onderste steen boven hebben'

Nu blijkt echter dat alle betrokken GGD's in 2012 al nieuwe inspecties hadden uitgevoerd die "positieve bevindingen" lieten zien. Die informatie lieten de fiscus en Snel herhaaldelijk achterwege, terwijl de overtredingen in 2013 niet meer zouden zijn voorgekomen.

Volgens de Belastingdienst heeft er nog geen "volledige reconstructie plaatsgevonden". Een woordvoerder laat aan Trouw weten dat de fiscus de onderste steen boven wil hebben. Ook bevestigt de Belastingdienst dat het onderzoek nooit heeft geleid tot het aanpakken van Dadim, maar dat de kinderopvangtoeslag van honderden ouders alsnog werd stopgezet.