Pieter Heerma is dinsdag door de Tweede Kamerfractie van het CDA verkozen tot fractievoorzitter van de partij. Heerma volgt Sybrand Buma op die burgemeester van Leeuwarden wordt en de landelijke politiek verlaat.

Heerma (41) was de enige kandidaat die zich voor het fractievoorzitterschap had gemeld.

Heerma fungeerde tijdens de coalitieonderhandelingen in 2017 als rechterhand van Buma en was zodoende nauw betrokken bij de totstandkoming van het regeerakkoord van kabinet-Rutte III.

In de Tweede Kamer volgt Heerma de dossiers arbeidsmarkt, sociale zaken en werkgelegenheid. Voordat hij Kamerlid werd, was hij CDA-persvoorlichter en spindoctor.

Met het fractievoorzitterschap treedt Heerma in de voetsporen van zijn vader Enneüs, die van 1994 tot 1997 de CDA-fractie aanvoerde.

Heerma is niet direct nieuwe leider van het CDA

Dat de CDA-Kamerleden Heerma als nieuwe fractievoorzitter gekozen hebben, betekent niet dat hij ook de nieuwe leider van de christendemocraten is. Heerma zegt zelf "geen ambities" te hebben om de nieuwe partijleider te worden.

De verwachting is dat de nieuwe leider in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zal worden gekozen.

Namen voor het partijleiderschap die nadrukkelijk klinken, zijn die van Wopke Hoekstra (minister van Financiën) en Hugo de Jonge (vicepremier en minister van Volksgezondheid).

De nieuwe fractievoorzitter zal als taak hebben om de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU zoveel mogelijk bijeen te houden.

Pieter Heerma volgt Sybrand Buma op als CDA-fractievoorzitter. (Foto: ANP)

Buma maakt zich geen zorgen over stabiliteit van coalitie

Hoewel Buma eerder al zei zich geen zorgen te maken over de stabiliteit van de coalitie, verliezen de partijen na het eerdere vertrek van Alexander Pechtold (D66) wel opnieuw een van de architecten van het regeerakkoord.

Heerma, die bij de coalitieonderhandelingen aan tafel zat, zegt alle "ins en outs" van de besprekingen te kennen en ziet dat als een voordeel.

Van Heerma zal niet verwacht worden dat hij een radicaal andere koers dan zijn voorganger gaat varen. Onder Buma maakte het CDA een ruk naar de rechterzijde van het politieke spectrum, door onder meer samen te werken met de PVV.

Hoewel Buma het CDA na jaren in de oppositie weer in het kabinet kreeg, kreeg de Fries de nodige kritiek op zijn koers te verduren. Zo dreigde het CDA-congres met een motie voor de verruiming van het kinderpardon zich openlijk tegen Buma te keren.

Hij nam uiteindelijk zelf de vlucht naar voren en deed de balans in de coalitie omslaan in het voordeel van de verruiming.