Uitlatingen van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet over abortus, euthanasie en de verhouding tussen man en vrouw zijn progressieve partijen in de Tweede Kamer en emancipatieminister Ingrid van Engelshoven in het verkeerde keelgat geschoten.

Van Engelshoven neemt aanstoot aan Baudets bespreking van het werk van de Franse schrijver Michel Houellebecq in een Amerikaans tijdschrift.

Baudet stelde in een maandag verschenen essay de positie van werkende en (financieel) onafhankelijke vrouwen ter discussie. Ook zette de FVD-leider vraagtekens bij liberale verworvenheden als abortus en euthanasie.

Van Engelshoven is "ontzet" door de "domme" uitspraken. "Ik blijf strijden voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen, zodat zij in vrijheid altijd hun eigen keuzes kunnen maken", zegt de bewindsvrouw.

Baudet zelf noemt de verontwaardiging "tendentieus" en "mal".

Collega-Kamerleden verontwaardigd over essay FVD-leider

Ook andere politici hebben gereageerd. Jesse Klaver (GroenLinks), Rob Jetten (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA) reageerden verontwaardigd op de uitspraken van Baudet.

Marijnissen schreef op Twitter onder andere: "Hoog tijd dat vrouwen Baudet ter discussie stellen."

Ook Klaver sprak op Twitter zijn verontwaardiging uit. "Baudet heeft voor 'n jonge vent wel een treurig ouderwetse kijk op vrouwen en mannen. En dan nu half terugkrabbelen. Neem verantwoordelijkheid voor je rechts-nationalistische geblaat."

De vicefractievoorzitter van het CDA, Madeleine van Toorenburg, zegt de stellingen van Baudet "opnieuw wereldvreemd en bizar" te vinden. Ook zegt ze dat ze "verwacht dit de komende tijd alleen maar vaker te zien".