Henk Otten, medeoprichter van Forum voor Democratie (FVD), treedt per direct terug uit het partijbestuur. Hij neemt het onder anderen partijleider Thierry Baudet kwalijk dat er "karaktermoord is gepleegd", zo liet hij donderdag via Twitter weten.

Otten werd donderdag gevraagd terug te treden als partijbestuurder, omdat hij zonder toestemming geld uit de partijkas naar zichzelf had overgemaakt, meldde de partij eerder op donderdag. Otten zegt zelf dat dit een rechtmatige handeling betrof.

Partijleider Baudet en Rob Rooken, die samen met Otten het partijbestuur vormen, verzochten Otten deze week meerdere keren "met klem" terug te treden. "Vasthouden aan een plek binnen een bestuur waarin het vertrouwen is opgezegd, is een doodlopende weg", liet FVD in een verklaring weten.

Otten zegt in zijn tweet dat hij het "onthutsend" vindt om te zien hoe medeoprichters Baudet en Rooken "om hen moverende redenen" nu "karaktermoord" op hem plegen.

"In het partijbelang treed ik per direct terug als bestuurslid van Forum voor Democratie. Ik zal op het juiste moment uitgebreid ingaan op de gehele gang van zaken", aldus Otten.

Gaat om een bedrag van 30.000 euro dat al is terugbetaald

Otten maakte 30.000 euro uit de partijkas naar zichzelf over. Hij heeft het bedrag inmiddels terugbetaald, maar vindt dat hij daar nog steeds recht op heeft vanwege verschillende werkzaamheden voor de partij.

FVD laat weten dat het "staand beleid" is dat bestuursleden niet worden betaald voor hun werk. Bovendien ontving Otten "een royaal salaris als medewerker van de Tweede Kamerfractie", schrijft de partij. Een functie die hij, als het aan Baudet ligt, overigens ook zou moeten neerleggen.

Otten moest vanwege de kwestie rond de betalingen al zijn functie als penningmeester neerleggen en mag geen betalingen namens de partij meer doen.

Hiddema hoopt dat hij rust in de tent kan brengen

Theo Hiddema, Tweede Kamerlid voor FVD, sprak donderdag van een "vertrouwensbreuk" binnen het bestuur, maar vond wel dat Otten Eerste Kamerlid kan worden en bij de partij betrokken kan blijven.

"Als Otten vindt dat hij volop kan functioneren als Forum-getrouw senator, dan zal ik niet zeggen dat dat niet mogelijk moet zijn", zei Hiddema.

Er is volgens hem geen sprake van een onwerkbare situatie. Maar hoe Baudet en Otten nog door één deur kunnen, weet Hiddema ook niet. "Misschien kan ik rust brengen in de tent."

Baudet en Otten konden juist goed samenwerken

Otten is samen met Baudet de oprichter van FVD en was tot voor kort vooral achter de schermen voor de partij actief. Eind vorig jaar kondigde Baudet aan dat Otten de lijsttrekker voor de senaat zou worden. Mede omdat Baudet en Otten goed kunnen samenwerken en elkaar vertrouwen, zeiden de FVD'ers destijds.

Maar sinds een op zaterdag verschenen kritisch interview van Otten met NRC staan de verhoudingen op scherp. Otten vindt dat Baudet een te rechtse koers vaart en te veel aandacht op zich vestigt.

Wat betreft dat laatste punt wordt hij gesteund door Hiddema. "We zijn nu zo'n grote partij geworden, er zijn allemaal nieuwe gezichten die op het tableau komen, mensen uit de provincie. Die moet je ook het licht gunnen."

Baudet was verrast door de kritiek van Otten, zei hij dinsdag. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar verschenen. Donderdag was de FVD-leider niet aanwezig in de Tweede Kamer, omdat hij naar eigen zeggen een voedselvergiftiging had opgelopen.