Van alle buitenlandse donaties aan Europese politieke partijen komt bijna de helft, 49,1 procent, uit de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money.

Het grootste deel van de donaties komt van multinationale ondernemingen en van overwegend conservatieve denktanks. Ontvangers van deze Amerikaanse giften zijn vooral de (christen)conservatieve en liberale partijen. Wel kan het type donateurs per partij sterk verschillen.

De Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), waarbij de VVD en D66 zijn aangesloten, krijgt veel donaties van grote technologiebedrijven.

De Europees Christelijke Politieke Beweging (ECPM), met de ChristenUnie en SGP in de gelederen, wordt gespekt door vooral Amerikaanse evangelische organisaties.

Deze donaties worden over het algemeen niet als zodanig gemeld, de partijen geven deze bedragen op als 'sponsoring' of 'special contributions' (speciale bijdragen, red.).

Weinig beïnvloeding vanuit Rusland

Rusland wordt vaak als schuldige aangewezen als het gaat om beïnvloeding van verkiezingen in de Verenigde Staten en diverse Europese landen, maar uit de analyse van Follow the Money blijkt dat Rusland nauwelijks (zichtbaar) doneert aan Europese politieke partijen.

Follow the Money deed een omvangrijk dataonderzoek. Het platform analyseerde de bijna duizend donaties die individuen, bedrijven en organisaties deden aan de fracties van het Europese parlement.