De PvdA stapt uit de onderhandelingen over een nieuw college van Gedeputeerde Staten in de provincie Overijssel. De partij heeft donderdag laten weten dat samenwerken in een coalitie met Forum voor Democratie (FVD) niet mogelijk is.

De PvdA komt met het besluit nadat woensdag bekend werd dat vijf partijen, waaronder FVD, aan de coalitieonderhandelingen konden beginnen.

"In de vele gesprekken die we voerden met onze partijgenoten en met inwoners van ons prachtige Overijssel voelen we dat de zorgen over een mogelijke samenwerking met FVD erg groot zijn. Te groot. Homeopathische verdunning, vrouwen die minderwaardig zijn en het systematisch bestrijden van leraren, wetenschappers en journalisten is voor de PvdA onacceptabel", aldus de fractie in een verklaring.

Informateur Geert Jansen, die woensdag groen licht gaf voor de onderhandelingen, zag een coalitie van CDA, FVD, VVD, CU en PvdA wel gebeuren. Volgens hem gingen de partijen ervan uit dat ze afspraken kunnen maken op het terrein van klimaat en energietransitie.

In andere provincies bleek dit thema deelname van FVD aan het provinciebestuur juist in de weg te staan.