De manier waarop het kabinet in de toekomst strategisch en economisch omgaat met China, heeft niets te maken met de uitrol van het 5G-netwerk. Het Chinese Huawei is een van de mogelijke kandidaten voor deze opdracht.

"Het is een ander vraagstuk", zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie op de vraag of de zogenaamde China-strategie van het kabinet onderdeel uitmaakt van de aanleg van het 5G-netwerk, de opvolger van 4G.

"Onze strategie staat los van de opbouw van een 5G-netwerk. Ik zie dat die koppeling vaak wordt gemaakt, maar je moet dat loskoppelen", aldus Rutte.

Nederlandse bedrijven worden juist gewaarschuwd wanneer zij zakendoen met de Chinezen, er wordt gevreesd voor bedrijfsspionage. Bovendien zijn Chinese bedrijven nauw verweven met de Chinese overheid. In het geval van 5G gaat het ook nog eens over de aanleg van cruciale infrastructuur.

Deze week kwam naar buiten dat de Nederlandse chipmaker ASML voor honderden miljoenen euro's is bestolen door Chinese spionnen. Het bedrijf zelf ontkent dit overigens en zegt dat het om oud-werknemers gaat waarbij de Chinese overheid geen rol speelde.

Het was de zoveelste wake-upcall voor de Nederlandse overheid. Tweede Kamerleden vroegen om betere bescherming, onder andere als het gaat om de aanleg van het mobiele netwerk.

Maar Rutte wilde nog geen conclusie trekken. Wel zei hij "niet naïef" te zijn richting China. De regering is aan zet, aldus de premier.

Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren
164
Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren

Kabinet sprak al vaker met top Huawei

Er zijn al gesprekken tussen de top van Huawei en het kabinet geweest. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) woonde in juni vorig jaar een '5G roadshow' bij met Huawei. In januari van dit jaar stond een gesprek op de agenda met de ceo van het Chinese bedrijf.

Ook de Amerikanen waarschuwen voor Huawei. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra voert openlijk campagne tegen het Chinese techbedrijf.

"Chinese bedrijven werken nauw samen met de Chinese regering", waarschuwde Hoekstra in maart in Trouw. "Wil je dat zulke bedrijven de controle hebben over systemen die veel persoonlijke informatie bevatten en waar uiteindelijk ook gegevens doorheen stromen die belangrijk zijn voor de nationale veiligheid?", aldus de ambassadeur.

Het kabinet werkt al geruime tijd aan een China-strategie. Voor de zomer moet die zoektocht zijn afgerond, is de verwachting.