Premier Mark Rutte heeft opgeroepen tot verdraagzaamheid na de bedreigingen die zijn geuit jegens Thierry Baudet. Dat doet hij maandag in De Telegraaf. Bij een demonstratie in Amsterdam uitte een betoger doodsbedreigingen aan het adres van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie.

"Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen", meldt Rutte in de krant.

"Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel", aldus de premier. De bedreiging is vastgelegd op beeld.

Zondag lieten ook voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib en meerdere politici al weten dat dit soort uitspraken niet door de beugel kunnen.

Eerder werd al bekend dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) het filmpje onderzoeken. Een andere opmerking gericht aan de FVD-leider werd vorige week ook al besproken bij justitie. Een docent van de Universiteit Utrecht had onder een Facebook-bericht van FVD "Volkert waar ben je" geplaatst, verwijzend naar de moordenaar van Pim Fortuyn.

Deze uitlating is niet zonder meer strafbaar, laat het OM weten in een eerste reactie. De docent is wel op non-actief gezet.

Zo slaagde Forum voor Democratie erin heel snel te groeien
255
Zo slaagde Forum voor Democratie erin heel snel te groeien