De Europese Volkspartij (EVP) schorst met onmiddellijke ingang Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, onder meer vanwege zijn postercampagne tegen Europees Commissievoorzitter Juncker.

Dat heeft partijvoorzitter Joseph Daul woensdag bekendgemaakt na een stemming (190 tegen 3) in Brussel. Het is niet duidelijk tot wanneer de schorsing van de Hongaarse partij duurt.

De EVP is een samenwerkingsverband tussen christendemocratische en conservatieve Europarlementariërs.

Fidesz mag vanwege de schorsing voorlopig geen enkele EVP-bijeenkomst meer bijwonen en heeft dus ook geen stemrecht. Daarnaast mag de partij geen kandidaten voor functies meer voorstellen.

Orbán ontkent schorsing door EVP

Orbán zegt dat zijn partij hier vrijwillig mee heeft ingestemd en dat er geen sprake is van een schorsing. Dit is volgens hem afgesproken met een commissie van de EVP.

"Dit was een goed besluit, alle wegen voor de EVP en onze partij zijn opengebleven", aldus de premier. "Een manier om de patstelling te doorbreken. De eenheid binnen de EVP is bewaard gebleven."

Commissie onderzoekt gedrag Fidesz

Een driekoppige EVP-commissie onder leiding van oud-EU-president Herman van Rompuy gaat bekijken of Fidesz zich volgens de EVP-waarden gedraagt.

Een van de eisen is dat de Central European University, die door Orbán wordt bekritiseerd, in Boedapest kan blijven opereren. Een oordeel wordt in de herfst verwacht.

De stafchef van Orbán had eerder op de dag aangekondigd dat Fidesz de EVP direct zal verlaten als de partij wordt geschorst. Maar die stap lijkt de partij niet te zetten.

EVP-fractievoorzitter Manfred Weber maakte eerder deze maand bekend in gesprek te gaan met Orbán, nadat binnen het samenwerkingsverband ophef ontstond over de nationalistische en EU-kritische opstelling van Fidesz.

Weber stelt dat de schorsing van Fidesz noodzakelijk is, omdat er niet kan worden onderhandeld over de waarden van de EVP.

Orbán bood excuses aan voor opmerking

Orbán bood eerder excuses aan aan een aantal EVP-partijen, omdat hij hen begin deze maand "nuttige idioten" genoemd vanwege hun kritiek op hem.

Het CDA, een van de EVP-partijen die de positie van Fidesz in het machtige centrumrechtse blok ter discussie stelden, nam geen genoegen met de spijtbetuiging.

De regering-Orbán ligt al langer onder vuur en wordt beticht van aanvallen op de onafhankelijke rechtspraak en de pers- en onderwijsvrijheid. Met de campagne tegen Juncker werd voor een deel van de EVP de grens overschreden.