De Tweede Kamer veroordeelt de werkwijze van DENK-leden die collega-Kamerleden "via sociale media intimideren". Ook de naam van Kamervoorzitter Khadija Arib staat onder de "stellige afwijzing", iets wat een voorzitter vrijwel nooit doet.

De laatste honderd jaar is het volgens de Tweede Kamer niet voorgekomen dat een Kamervoorzitter een motie ondertekende. Dat Arib dat nu wel doet, toont hoe hoog de zaak haar zit.

Ze sprak zich ook al meermaals tegen de praktijken uit, die het aanzien van de Kamer en de politiek zouden schaden. Arib noemt het "goed dat dit signaal nu zo luid en duidelijk uit de Kamer komt".

DENK maakt geregeld filmpjes van Kamerleden van Turkse komaf van andere partijen, waarin de partij hen bijvoorbeeld afschildert als verraders van de Turks-Nederlandse gemeenschap. Het steekt de Kamer dat zij "primair op basis van hun afkomst" worden aangevallen en "niet op basis van hun standpunten". CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en SP constateren dat dit steeds vaker gebeurt.

Dit lokt "haatmails, intimidaties en bedreigingen" door burgers uit. Het parlement moet juist het goede voorbeeld geven en nu dus de hand in eigen boezem steken, vinden initiatiefnemer Harry van der Molen (CDA) en de andere ondertekenaars. "Met deze verachtelijke praktijken van DENK worden parlementaire normen overschreden."

DENK-Kamerlid verdedigt filmpjes

DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk voelt zich ten onrechte in een hoek gezet. "Als er een Kamerlid is dat in dit parlement is bedreigd, dan ben ik het wel", zei hij. Hij doelde daarmee op onenigheid met PVV'er Machiel de Graaf in februari. Hij ziet de uitspraak van de Kamer als een aanleiding "om voor de verkiezingen DENK te bashen".

Öztürk, die net als zijn collega's al langer moeizaam overweg kan met Arib, richtte zich ook rechtstreeks tot de voorzitter. Die reageerde met sarcasme. "Zelf doet u dat nooit hè, bashen. Nee."

DENK houdt vol dat zij in de filmpjes alleen maar het stemgedrag van collega-Kamerleden aan de kaak stelt. Daaruit zou hun hypocrisie en kiezersbedrog blijken, aldus DENK.