Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wil nog niet zeggen of en hoe er gecompenseerd gaat worden voor de fors hogere energierekening voor dit jaar. De Tweede Kamer is verbolgen over de foutieve inschatting van het kabinet over de oplopende energiekosten voor dit jaar.

Wiebes zei dinsdagmiddag in de Tweede Kamer tijdens het Vragenuur dat het kabinet zich "minder stellig" had moeten uitlaten, maar wil nu nog niet vooruitlopen op wat de hogere kosten betekenen voor de koopkracht.

Volgende maand publiceert het Centraal Planbureau (CPB) nieuwe koopkrachtcijfers, pas dan wil Wiebes er iets over kwijt. "Koopkracht is meer dan alleen energie", waarschuwde de bewindsman alvast.

Het kabinet moest terugkomen op eerdere uitingen dat de energierekening dit jaar gemiddeld met 108 euro zou stijgen, dat bleek later een bedrag van 330 euro te zijn. Dat is een behoorlijke domper voor veel huishoudens Het kabinet hamerde er in aanloop naar de begroting voor dit jaar veelvuldig op dat mensen er financieel op vooruitgaan.

De energierekening zou via hogere belastingen stijgen, net als veel boodschappen door het hogere btw-tarief, maar die kosten zouden worden gecompenseerd met een lagere inkomstenbelasting en hogere arbeidskortingen. Het paste allemaal in het principe van dit kabinet om verbruik zwaarder te belasten en arbeid minder.

'Laten we mensen niet bang maken'

Er werd door prijsvergelijkers wel gewaarschuwd voor prijsstijgingen die meer in de buurt van die 330 euro kwamen, maar dat bedrag werd destijds door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) weggewuifd. "Laten we mensen niet bang maken", zei Keijzer.

De antwoorden van Wiebes namen dinsdag de onvrede onder de Tweede Kamerleden niet weg. Bart Snels (GroenLinks) wil dat er nieuwe koopkrachtplaatjes worden gemaakt voor dit jaar. "Het kabinet houdt zich niet aan de eigen belofte dat alle groepen er dit jaar op vooruitgaan", zei Snels. Hij wilde van Wiebes weten hoe hij de huishoudens gaat compenseren.

Foutieve berekening is 'een grof schandaal'

SP-leider Lilian Marijnissen noemde de foutieve berekening "een grof schandaal". Naast de energierekening stijgen namelijk ook de kosten voor de kinderopvang, de huur en de boodschappen. "Verlaag de energierekening", aldus Marijnissen.

PVV'er Alexander Kops, die in december al aankaartte dat de energiekosten veel harder zouden stijgen dan het kabinet deed voorkomen, was ook ontevreden met de antwoorden van Wiebes. "Mensen hebben niets aan cijfers die nog moeten komen."

Ook binnen de coalitie klonk kritiek, al was daar geen roep om compensatie.

Het kabinet baseerde zich op cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), maar die berekeningen dateerden uit 2017. De energiekosten van de marktpartijen zijn in de tussentijd flink toegenomen. Ook de belasting op de energienota stijgt dit jaar, maar dat had het kabinet al ingecalculeerd.

Nieuwsbrief