Premier Mark Rutte geeft gehoor aan de oproep van D66-fractieleider Rob Jetten om het gesprek aan te gaan met Youth For Climate NL, de initiatiefnemer voor de klimaatdemonstratie van scholieren. Die organisatie laat aan NU.nl weten op de uitnodiging in te gaan.

De jongeren wisten donderdag in Den Haag duizenden scholieren op de been te krijgen voor een demonstratie voor een beter klimaatbeleid.

Volgens Jetten is dat genoeg aanleiding voor de premier op de jongeren uit te nodigen voor een gesprek. Donderdag sprak een delegatie van Youth For Climate NL al met minister Arie Slob (Onderwijs).

Rutte staat open voor een gesprek, maar dat moet dan wel buiten schooltijd, zo zegt hij vrijdag op Twitter met een knipoog. De premier voegde daaraan toe dat klimaatminister Eric Wiebes zich bij het gesprek zal voegen.

'Belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn'

De premier wees in zijn tweet op het feit dat de jongere generaties het meest te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering.

Donderdag prees hij het feit dat zo veel jongeren - naar schatting tienduizend - bij de protestmars tegen klimaatverandering waren. "Ik heb ze gezien, het waren er heel veel", zei de premier eerder. "Ik vind het een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn."

Rutte herhaalde dat het kabinet al plannen heeft om de CO2-uitstoot aan te pakken, maar dat is niet de boodschap die hij de jongeren wilde meegeven. "Dat vond ik een lullige reactie. Het is de vraag hoe je de energie van jongeren kan gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities", aldus de premier in een reactie op donderdag.

'Klimaatspijbelaars': 'Als ze niet luisteren, spijbelen we opnieuw'
168
'Klimaatspijbelaars': 'Als ze niet luisteren, spijbelen we opnieuw'

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!