Forum voor Democratie (FVD) en DENK willen in alle twaalf provincies meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. De Kiesraad heeft woensdag bekendgemaakt welke partijen zich hebben aangemeld.

Ook 50PLUS en de PVV hebben zich in alle provincies aangemeld. Dat geldt eveneens voor VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren.

De SGP doet in negen van de twaalf provincies mee. De partij ontbreekt in Noord-Holland, Groningen en Limburg.

De islamitische partij NIDA wil in Noord-Holland en Zuid-Holland meedoen aan de verkiezingen. De hervormingsbeweging Code Oranje wil op de stembiljetten komen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.

De partijen moesten uiterlijk maandag kandidatenlijsten inleveren voor de verkiezingen. De centrale stembureaus van de provincies hebben deze dinsdag onderzocht en zullen vrijdag met definitieve lijsten komen.

Provinciale Statenverkiezingen in het kort

  • Woensdag 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Verkiezingen waar de statenleden van de twaalf provincies worden gekozen.
  • De nieuwe Statenleden kiezen vervolgens 27 mei de leden van de Eerste Kamer. De Statenverkiezingen worden daarom ook wel de getrapte senaatsverkiezingen genoemd.
  • De Provinciale Statenverkiezingen zijn dan ook van cruciaal belang voor het kabinet-Rutte III. Verliest de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU de minimale meerderheid die zij nu in de senaat hebben, dan zal er op zoek moeten worden gegaan naar steun bij de oppositie. Lukt dat niet, dan volgen waarschijnlijk nieuwe Tweede Kamerverkiezingen

Ook kleinere partijen doen mee

Aan de verkiezingen doen ook kleinere politieke partijen mee. In Flevoland heeft de partij OPA, een afsplitsing van 50PLUS, zich aangemeld.

Ook in Drenthe (Senioren Belang), Noord-Holland (Ouderenpartij Noord-Holland) en Noord-Brabant (Ouderen Appèl - Hart voor Brabant en Senioren Brabant) proberen partijen voor ouderen in de Provinciale Staten te komen.

Inwoners van Gelderland, Flevoland en kieskring Dordrecht kunnen mogelijk stemmen op Jezus Leeft. Verder zijn er enkele partijen die zich richten op de provincie zelf, zoals de Partij voor het Noorden in Groningen, de Fryske Nasjonale Partij in Friesland en de Partij voor Zeeland.

In Limburg ontbreekt de Volkspartij Limburg van de omstreden ex-VVD'er Jos van Rey. Hij had al aangekondigd dat de partij niet zou meedoen. Van Rey was de afgelopen jaren het enige Statenlid van de partij.

Bureaus beslissen vrijdag over deelname

De bureaus beslissen vrijdagmiddag welke partijen voldoen aan de voorwaarden en daadwerkelijk mogen meedoen. Dan worden ook de kandidatenlijsten vastgesteld.

Belanghebbenden en kiezers hebben vervolgens vier dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissingen van het centraal stembureau. De Raad van State moet voor 18 februari uitspraak doen. Op die dag worden de lijsten definitief.

Indien niemand beroep aantekent, worden de lijsten op 12 februari al definitief. De kandidaten die uiteindelijk gekozen worden voor de Provinciale Staten, kiezen de leden van de Eerste Kamer.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!