Kinderen kunnen in de toekomst de achternaam van beide ouders krijgen. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de wet te wijzigen om dat mogelijk te maken.

De Kamer sloeg daarmee het advies van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in de wind. De bewindsman voelt niets voor dubbele achternamen.

Nu moeten ouders kiezen of ze hun kind de achternaam van de ene of van de andere ouder geven. Dat kan best anders, constateerde een werkgroep in opdracht van het toenmalige kabinet tien jaar geleden al.

Ouders zouden voortaan, net als in allerlei andere Europese landen, ook de keuze moeten krijgen om hun kind beide namen mee te geven. Als iemand met een dubbele achternaam later een extra naam aanneemt, bijvoorbeeld door te trouwen, dan zou een van de beide oorspronkelijke achternamen geschrapt moeten worden.

Ondanks de conclusie van de werkgroep is er geen werk van gemaakt. D66-Kamerlid Vera Bergkamp pikt de draad nu weer op, omdat veel jonge ouders zouden hebben laten weten dat zij deze extra keuze willen hebben. "Ik vind het goed om daarnaar te luisteren. En waarom niet?"

Bergkamp kreeg steun van onder meer coalitiepartner VVD, de partij van Dekker.