Een meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Menno Snel van Financiën over duizenden ongecontroleerde risicovolle mkb-aangiften.

Dat blijkt een rondgang van de NOS. Zowel de coalitie als de oppositie willen opheldering over de honderden miljoenen die de fiscus hierdoor mogelijk misloopt.

Het probleem is, net als veel eerdere problemen bij de Belastingdienst, te herleiden naar een gebrek aan personeel. Het gaat om duizenden aangiften voor winstbelasting uit 2016 niet zouden worden gecontroleerd. Er zouden nog zo'n 25.000 exemplaren niet bekeken zijn.

Hoeveel geld dit de overheid kost, is niet bekend. Trouw schrijft dat het om honderden miljoenen kan gaan, omdat zulke dossiers volgens de Algemene Rekenkamer gemiddeld 9.000 tot 12.000 euro opleveren.

Fiscus: Minder personeel, meer ondernemers

In een reactie heeft de Belastingdienst tegen Trouw gezegd dat nooit elke risicovolle aangifte gecontroleerd wordt en dat het dus niets nieuws is. Hoeveel procent niet wordt gecontroleerd, wil de fiscus niet zeggen tegen de krant.

Volgens de Belastingdienst speelt de afname van het personeel wel een rol. Daarnaast is het aantal ondernemers de afgelopen jaren gestegen.

Voor 2017 is er een andere methode ingevoerd om te bepalen wat een risicovolle aangifte is. Zo wordt het aantal beter afgesteld op het aantal medewerkers bij de Belastingdienst.

Een aangifte kan om meerdere redenen als risicovol worden gezien door de Belastingdienst. Zo kan de ondernemer geld lenen van zijn eigen onderneming om minder belasting te hoeven betalen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!