De coalitiepartijen moeten vóór het Kamerdebat van aanstaande woensdag een oplossing hebben gevonden voor de versoepeling van het kinderpardon. 

Dat zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers maandag voor aanvang van het coalitieoverleg. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft het liefst vóór woensdag duidelijkheid.

Na afloop van het beraad was duidelijk dat een oplossing nog niet gevonden is. Volgens premier Mark Rutte (VVD) is de zaak "ingewikkeld". Ze blijven de komende dagen zoeken naar een oplossing.

Het kinderpardon in het kort

  • De regeling is bedoeld voor gezinnen die zijn uitgeprocedeerd maar kinderen hebben die hier geworteld zijn
  • Uit cijfers van de IND blijkt dat het merendeel van de aanvragen voor een kinderpardon wordt afgewezen
  • Een van de redenen is de strikte toepassing van het meewerkcriterium. Daar wordt onder verstaan dat uitgeprocedeerde ouders meegwerkt moeten hebben aan hun eigen uitzetting
  • Na langlopende asielzaken als die van Lili en Howick is er opnieuw veel kritiek op het asielsysteem en het kinderpardon

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie liggen al een week met elkaar in de clinch over de verruiming van het kinderpardon. 

Het CDA sloot zich onlangs aan bij D66 en CU in de wens om de regeling te versoepelen, ook al spraken de partijen tijdens de formatie af niet aan het pardon te tornen.

De afgelopen dagen zijn de partijen en asielexperts van de fractie met elkaar in beraad gegaan, maar nog zonder succes. 

CDA, D66 en CU willen dat er een tijdelijke uitzetstop komt totdat een nieuwe regeling op poten is gezet. Daarnaast doen de drie partijen voorstellen om onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) te versterken, maar vooral om het zogenoemde meewerkcriterium te versoepelen.

Voor de VVD is dat onvoldoende. De partij heeft er geen geheim van gemaakt het liefst zelfs helemaal van het kinderpardon af te willen.