Oud-minister Koos Andriessen is dinsdag overleden. De politicus van de Christelijk-Historische Unie (CHU) speelde in de jaren zestig een belangrijke rol in de uitbreiding van het aardgasnet. Hij is negentig jaar geworden.

Andriessen was tweemaal minister van Economische Zaken, met een lange tussenpoos. Van 1963 tot 1965 diende hij onder premier Victor Marijnen, als jongste minister van diens kabinet.

In 1989 keerde Andriessen terug op het departement, om dat tot 1994 opnieuw te leiden. In dat derde kabinet-Lubbers was Andriessen juist de oudste van het stel. De CHU was inmiddels opgegaan in het CDA.

CDA-voorzitter Ruth Peetoom luidt Andriessen uit als "een bedachtzame en weloverwogen bestuurder" die "zijn mannetje stond in moeilijke dossiers". Andriessen was bovendien een "heel aimabele man", ook al kan zijn "grote en statige" postuur soms misschien een andere indruk hebben gewekt, onderstreept Peetoom.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!