Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) ziet af van een wetswijziging die het verkrijgen van een genderneutraal paspoort makkelijker maakt. Wie liever een X op het paspoort ziet dan een M of V, moet daarvoor ook in de toekomst naar de rechter.

Het kabinet verklaarde bij zijn aantreden "onnodige" geslachtsregistratie te willen beperken, omdat sommige mensen zich nu eenmaal niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen. Een X is alleen mogelijk als er geen geslacht kan worden vastgesteld.

Staatssecretaris Knops volgt nu het advies van een commissie van het ministerie van Justitie. Die raadt aan "de ontwikkelingen op dit terrein, ook internationaal, af te wachten".

"De minister voor Rechtsbescherming en ik delen de visie van de Commissie en achten wetswijziging op dit moment prematuur", schrijft Knops maandag in een brief aan de Tweede Kamer. "Verdere ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd."

Het COC en twee andere LHBTI-belangenorganisaties (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) eisen dat Knops en minister Sander Dekker van Rechtsbescherming alsnog komen met paspoorten zonder geslachtsregistratie. "Voor een ieder die daaraan behoefte heeft. Waar is 'Nederland gidsland' gebleven?"

Volgens de organisaties legt het kabinet onder meer een rechterlijke uitspraak en de afspraken in het regeerakkoord naast zich neer.

Eerste genderneutraal paspoort in oktober uitgegeven

In oktober werd voor het eerst een Nederlands paspoort met een X uitgegeven. De Bredase Leonne Zeegers kon via de rechter het geslacht van haar geboorteakte laten schrappen. Dat was vereist om van de burgerlijke stand een genderneutraal paspoort te krijgen.

Volgens de rechtbank was er "een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie" toen Zeegers zich niet als genderneutraal kon laten registreren.

Lhbt-organisaties noemden de uitspraak een "wake-upcall" voor het kabinet. "Maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen", klonk het in een gezamenlijke verklaring.

Knops liet diezelfde dag weten dat het kabinet snel aan de slag zou gaan met een wijziging van de wet, waarmee de aanvraag van een genderneutraal paspoort makkelijker zou gaan. Volgens de staatssecretaris paste een dergelijke aanpassing in de tijdgeest.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!