Nu ook regeringspartij CDA een versoepeling van het kinderpardon wil, moeten er in Nederland voorlopig geen kinderen het land uit worden gezet, vindt de ChristenUnie. D66 sluit zich bij de oproep aan.

"Drie van de vier partijen uit de coalitie zeggen nu dat het kinderpardon te streng is. We moeten dus snel om tafel om dit te bespreken", stelt Kamerlid Joël Voordewind in een maandag gepubliceerd interview met dagblad Trouw

D66-fractieleider Rob Jetten liet maandag voor aanvang van het coalitieoverleg weten zo snel mogelijk een debat over een versoepeling van het kinderpardon te willen. "Het lijkt me heel onverstandig om vooruitlopend daarop toch gezinnen uit te zetten", aldus Jetten.

CDA-leider Sybrand Buma wil daar nog niet op vooruitlopen. "Dat gaan we met de coalitie bespreken." Coalitiepartner VVD ziet niets in een uitzetstop. 

Afgelopen zaterdag pleitten CDA en D66 ervoor het pardon ruimer toe te passen, zodat meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Maar staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) liet direct al weten vast te zullen houden aan de afspraken uit het regeerakkoord.

De ChristenUnie vindt echter dat Harbers nu een pas op de plaats moet maken. Ook omdat op dit moment een commissie onderzoek doet naar de problemen van het huidige asielsysteem.

Het kinderpardon in het kort

  • Na langlopende asielzaken als die van Lili en Howick is er opnieuw veel kritiek op het asielsysteem en het kinderpardon
  • Uit cijfers van de IND blijkt dat het grootste gedeelte van de aanvragen voor een kinderpardon wordt afgewezen
  • In 2016 kreeg slechts één kind een kinderpardon, terwijl er 120 aanvragen waren
  • Een van de grootste kritiekpunten is dat het gezin in kwestie vrijwillig moet meewerken aan het vertrek, wat ontmoedigend werkt

Uitzetting dreigt voor Armeens gezin met drie kinderen

Dit onderzoek is echter naar verwachting pas over ongeveer een half jaar klaar. "We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten", aldus Voordewind.

Ook kinderrechtenorganisatie Defence for Children pleit voor een "uitzetstop voor gewortelde kinderen", zo meldt de organisatie. Zeker nu maandag de uitzetting dreigt van de Armeense familie Grigoryan. Het gaat daarbij om kinderen van acht, vijf en drie jaar oud.

De rechter in Groningen wees maandagochtend een laatste verzoek af om de uitzetting van het gezin tegen te houden. Hun advocaat, Mary Grigorjan, zegt dat de vlucht die de Grigoryans naar Armenië moet brengen om 13.10 uur gepland staat.

Ook oppositiepartijen willen pas op de plaats

"Vandaag dreigt nog een gezin met drie kinderen uitgezet te worden ondanks dat ze hier al acht jaar zijn. Het is onbegrijpelijk dat er een meerderheid is in de Tweede Kamer om het kinderpardon aan te passen, maar dat ondertussen wordt doorgegaan met het uitzetten van kinderen", aldus Martine Goeman van Defence for Children.

In dagblad AD roept Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) Harbers op om de "geplande uitzetting van de drie Armeense kinderen af te blazen". Eerder pleitten ook tientallen burgemeesters en de Kinderombudsman al voor een ruimer en toleranter kinderpardon.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!