Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) wordt minder afhankelijk van het ministerie van Justitie en Veiligheid, zo heeft minister Ferd Grapperhaus dinsdag laten weten.

Het WODC verhuist ook uit het gebouw van het ministerie. De onafhankelijkheid van het onderzoekscentrum wordt schriftelijk vastgelegd.

Grapperhaus neemt de beslissing na een dinsdag gepresenteerd rapport van een onderzoekscommissie, waar harde conclusies in staan. Volgens de minister is de huidige positionering van het WODC "historisch gegroeid", maar is er een "zwakke basis voor onafhankelijk functioneren".

De klokkenluider die waarschuwde dat de onafhankelijkheid van het onderzoeksinstituut onder druk stond had gelijk, constateert de onderzoekscommissie; het ministerie oefende "ongewenste invloed" uit op onderzoeken.

Nieuwe functionarissen benoemd bij ministerie en WODC

Bij het ministerie en het WODC worden ook nieuwe functionarissen benoemd, die ervoor moeten gaan zorgen dat het mogelijk wordt om onafhankelijk onderzoek te doen.

Maar liefst een kwart van de WODC-onderzoekers had de afgelopen twee jaar te maken met "ongewenste invloed" vanuit het ministerie. Meestal weet het WODC hier weerstand aan te bieden, maar de commissie vindt het "aannemelijk dat bij enkele onderzoeken sprake is geweest van oneigenlijke beïnvloeding".

Bijna een op de tien onderzoeksbegeleiders en onderzoekers van buiten die hebben meegewerkt aan WODC-onderzoeken zegt dat zelf te hebben meegemaakt.

De commissie oppert het WODC dezelfde zelfstandigheid te geven als een planbureau, maar daarover laat de minister zich niet uit. Wel stelt hij bij het ministerie en het WODC iemand aan die erop moet toezien dat de regels worden nageleefd en onderzoek zuiver kan verlopen.

Na de onthullingen van Nieuwsuur stelde Grapperhaus drie onderzoekscommissies in, waarvan er twee vorig jaar al met hun soms scherpe oordeel kwamen. "De drie rapporten in samenhang bezien schetsen een kritisch beeld", erkent de minister.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!