De dertigjarige Nick J. moet een taakstraf van veertig uur doen, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het met de dood bedreigen van Sylvana Simons. 

De politierechter in Amsterdam oordeelde dat hij zich op 25 november 2017 schuldig heeft gemaakt aan "ernstige bedreigingen" aan het adres van de BIJ1-politica via Facebook.

Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter ging echter mee met het pleidooi van zijn advocaat, die veertig uur vroeg. J. gaf al direct aan dat hij zijn straf "netjes zal doen".

De man uitte zijn bedreigingen via Facebook Messenger. Hij schreef onder meer: "Je gaat dr aan je gaat dr aan! dansend op je graf je gaat dr aan!" en "dood aan s. vieze cultuurhater".

Bedreiger deed uitlating uit frustratie

Ook zei J. dat hij wist waar ze woonde, wat extra bedreigend was voor Simons aangezien haar adres vlak daarvoor op internet was verschenen en ze een paar zwarte pieten aan de deur had gehad. Op zijn Facebookaccount zag ze vervolgens foto's van wapens en extreemrechtse symbolen.

J., die vertelde dat hij zijn leven na een bewogen verleden net weer een beetje op de rit heeft, zei dat hij zijn uitlatingen deed uit frustratie rondom de discussie over Zwarte Piet. "Ik vind het heel dom van mezelf", zei hij tegen de politierechter.

Hij verklaarde dat hij zich nu verre van de discussie houdt en zijn Facebookaccount heeft verwijderd.